Paramedici, jeugdgezondheidszorg

U heeft een kind onder uw hoede waarvan de ene oorontsteking nog niet voorbij is, of de volgende koortsperiode staat alweer voor de deur. Of een volwassene waarvan het wel lijkt of hij/zij elke infectie die langskomt oppikt, en er bovendien daarna nog maar moeilijk van afkomt; die altijd moe is, geen fut heeft, geen energie.

Zou er sprake kunnen zijn van een afweerstoornis?

Vooral jonge kinderen maken veel infecties door, 6-8 keer per herfstwinterperiode kan nog volkomen normaal zijn. Meestal zijn dat onschuldige door virussen veroorzaakte verkoudheden, soms komen er oorontstekingen bij. Dat komt omdat het immuunsysteem van jonge kinderen nog bezig is om ervaring op te doen in het bestrijden van infectieverwekkers. Met het ouder worden gaat dat meestal vanzelf over. Oudere kinderen, volwassenen en mensen van middelbare leeftijd horen over het algemeen weinig last van infecties te hebben.

Er zijn soms onderliggende oorzaken aanwezig voor de frequente infecties, waar vaak iets aan te doen is. Roken is één van de belangrijkste factoren, daarnaast adenoidhypertrofie, allergie en bronchiale hyperreactiviteit. Slechts zelden is er sprake van een echte stoornis in het immuunsysteem in een ernstige of mildere vorm. Om die zeldzame stoornissen op tijd op te sporen zonder iedereen die ‘vaak ziek’ is aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen zijn wereldwijd “de 10 alarmsignalen voor een afweerstoornis” opgesteld. Als uw patiënt aan één of meer daarvan voldoet is het zinvol hem of haar naar de huisarts te verwijzen.

De 10 alarmsignalen

Voldoet u aan 1 van de 10 alarmsignalen die kunnen wijzen op een afweerstoornis, is het zinvol met uw huisarts te gaan praten over verwijzing naar een specialist.


Overzicht ziekenhuizen

In sommige ziekenhuizen zijn speciale
poliklinieken waar immunologen werken.