MDL-artsen

Chronische onbegrepen diarree met ernstig afvallen, ongewoon verlopende auto-immuunziekten of lymfoproliferatieve aandoeningen, dat zijn signalen die kunnen wijzen op een immuundeficiëntie.

Chronische onbegrepen diarree met ernstig afvallen, ongewoon verlopende auto-immuunziekten of lymfoproliferatieve aandoeningen, zijn signalen die kunnen wijzen op een afweerstoornis. Vroege herkenning van patiënten met een afweerstoornis leidt tot het tijdig instellen van de juiste behandeling. Voor de patiënt geeft dit vaak een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit van leven, en verdere schade door de infecties wordt gestopt of in ieder geval geminimaliseerd.. Daarom is het belangrijk hier alert op te zijn, zonder meteen elke patiënt hierop te gaan onderzoeken. Wereldwijd zijn ‘de 10 alarmsignalen voor een afweerstoornis’ opgesteld, deze zijn te vinden onder deze link. Als uw patiënt aan één of meer daarvan voldoet is het zinvol hem of haar verder immunologisch te onderzoeken of daarvoor te verwijzen. In sommige ziekenhuizen zijn hier speciale poliklinieken voor, waar immunologen werken. Voor een overzicht klikt u hier.

De volgende immunologische diagnoses kunt u vooral in deze patiëntengroep verwachten:

CVID, ‘common variable immunodeficiency’ of ‘late-onset hypogammaglobulinemie’ (2 van IgA, IgG en IgM vallen onder de normaalwaarde, en andere oorzaken hiervoor zijn uitgesloten)

  • Ongewone vorm van gecombineerde immuundeficiëntie
  • Geen immuundeficiëntie, maar een auto-inflammatoir beeld zoals periodieke koortssyndromen
  • Secundaire immuundeficiëntie