Wat moet je als ouder met een kind dat altijd ziek is?
Het lijkt wel of u elke infectie die langskomt oppikt, en bovendien komt u er daarna nog maar moeilijk van af. U bent altijd moe, hebt geen fut, geen energie. Toch zien de meeste mensen aan de buitenkant niet dat er met u (misschien) wat aan de hand is. Iedereen is toch wel eens ziek? Dat klopt, maar het lijkt bij u wel veel vaker dan bij anderen te gebeuren. Is dat nog wel normaal?
Vooral jonge kinderen maken veel infecties door, en ook als je oud wordt vormen infecties weer een toenemend probleem. Wie kent niet de snotterende peuter, of de oma met een longontsteking? Maar juist jongvolwassenen, volwassenen en mensen van middelbare leeftijd horen over het algemeen weinig last van infecties te hebben. Natuurlijk, het komt af en toe voor, maar oorontstekingen zijn op deze leeftijd ongewoon, en steeds terugkerende of moeilijk te bestrijden bijholteontstekingen ook. Iemand kan de pech hebben een longontsteking op te lopen, maar als dat een tweede keer of zelfs nog vaker gebeurt is dat toch niet normaal.
Helaas voor u: roken kan een belangrijke oorzaak zijn, en mocht u dat (nog) doen, dan is het advies: stoppen! Ook meeroken kan dit soort problemen geven. Er kan sprake zijn van astma, of van COPD, maar zelfs als dat het geval is kunnen niet zomaar alle infecties daaraan worden toegeschreven. Als astma of COPD niet goed onder controle te krijgen zijn, of de reden van de infecties niet goed duidelijk is, is het belangrijk om te onderzoeken of er sprake is van een echte stoornis van het afweersysteem in een ernstige of wat mildere vorm. Hoewel dat niet zo vaak voorkomt is het wel belangrijk om te achterhalen.
Er is van alles mogelijk om infecties te voorkomen of minder ernstig te laten verlopen, en in ieder geval om het ontstaan van blijvende schade waar je met toenemende leeftijd steeds meer last van hebt te voorkomen. Om die zeldzame afweerstoornissen op tijd op te sporen zonder iedereen die ‘vaak ziek’ is aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen zijn wereldwijd ‘de 10 alarmsignalen voor een afweerstoornis’ opgesteld.
Als u aan één of meer daarvan voldoet is het zinvol met uw huisarts te gaan praten over verwijzing naar een specialist. In sommige ziekenhuizen zijn hier speciale poliklinieken voor, waar immunologen werken. Een handige lijst punten om mee te nemen voor het gesprek met uw huisarts vindt u hier.